Efter sæson 10 blev skudt igang med udgivelsen af Rime of the Frost Maiden og den lidt kaotiske premiere på Adventurers League-sæsonen med først v10.0 af Players Guide, tæt fulgt af v10.1, så har en række spørgsmål meldt sig. Vi har prøvet at samle de fleste af dem med tilhørende svar i listen herunder.

Sæson 10 virker begrænset i sit racevalg. Kan det passe?
Ja. Og nej. Kigger vi i ALPG v 10.1 kan vi rigtigt nok se, at udvalget af racer er stærkt begrænset i forhold til tidligere. Dette hænger formodentlig sammen med det tematiske i Icewind Dale – hvad skal en Tortle i permafrost? – men der ligger måske også noget balance i det. Desværre svarer Wizards of the Coast – der denne gang har lavet reglerne -ikke på henvendelser om dette, så indtil de selv melder noget ud, kan vi kun gisne om årsagen.
Til gengæld har du fået en lille godbid. Valg af race er i sæson 10 ikke dækket ind under PHB+1 reglen. Dvs nu kan du altså lave en Goliath Wizard med spells fra Xanathars.

Vent, sagde du lige en Goliath Wizard, der har plus i Strength og Constitution?
Ja, for i sæson 10 må du bruge reglerne om “Customizing your Origin in D&D” der detaljeres i bund i bogen Tasha’s Cauldron of Everything der kommer til november 2020. Hånddetaljering af din oprindelse handler om, at alle individer i en given race er skåret efter samme mønster. Derfor tillades nu, at du kan flytte rundt på dine modifiers når du skaber en karakter. Du kan altså derfor lave en Goliath Wizard med +2 i Intelligence og Wisdom, f.eks. Du må også skifte skill, weapon og tool proficiencies ud, efter en næsten een til een model (skill for skill, simple weapon for simple weapon eller tool, martial weapon for simple/martial wespon eller tool og tool for tool eller simple weapon).
Nej, du kan ikke swappe armor proficiencies. Læs mere i Appendix 1 i ALPG v10.

Hvad er forskellen på Historic og Sæson 10 karakterer?
Begrebet Historic er indført for at signalere hvilket indhold og hvilke karakterer der stammer fra før sæson 10. Dvs historic karakterer er skabt inden den 15 September 2020, mens historic moduler er moduler og hardcovers i sæson 0 til 9 samt CCC-modulet frem til ca midt 2020. Se mere under Seasonality herunder.

Jeg har hørt om det dér Seasonality. Hvad betyder det?
Seasonality betyder kort fortalt, at der lægges en begrænsning på hvilke moduler karakteren må spille. I sæson 10 oplever vi for første gang rigtigt, at der begrænses snarrede end anspores, som der blev i sæson 9. Din sæson 10 karakter må kun spille sæson 10 moduler samt Rime of the Frost Maiden. Indtil karakteren er level 5 karakteren ikke spille andet end sæson 10 moduler. Derefter må karakteren bryde ud af sæson 10, men kan så aldrig vende tilbage til sæson 10 moduler igen.

Men hvad må jeg så spille med min historic karakter?
For historic karakterer gælder det, at de må spille al indhold og moduler, inkl sæson 10 og Rime of the Frost Maiden, men spiller de sæson 10 indhold får historic karaktererne hverken magic item, level advancement, guld rewards eller andet.

Hvad med alt det andet, faktioner, renown, guld limits etc?
Overordnet set, er der ikke sket nogle nævneværdige ændringer. Renown rewards er blevet overhalet en smule og du kan du melde dig ind i en hvilken som helst faktion, bare du har Safe Haven baggrunds-featuren. Undtaget er fortsat The Red Wizards of Thay, og du skal også fortsat være opmærksom på, om der er andre begrænsninger, der udelukker dig fra en given faktion.
Intet er ændret i forhold til level stigning og guld limits, de er det samme som i sæson 9.

Må jeg bytte magic items mellem historic og sæson 10 karakterer?
Nej, fra og med ALPG v10.2 er der specifikke regler for, hvem der må bytte med hvem. Kort fortalt er item bytte nu også underlagt Seasonality, så historic karakterer fortsat kan bytte med historic karakterer, mens sæson 10 karakterer kun kan bytte med sæson 10 karakterer.

Jeg har fået det her fede certifikat på en Arctic Stinky Squirrel. Må jeg bruge dét? Og hvad med min Netherese Horror Story?
Jep. Det er et pet, og kan derfor bruges af alle karakterer, men kræver dog et Find Familiar spell for at kunne få den bragt tilbage til livet hvis den bliver slået ihjel i løbet af en session. Items som Netherese Horror Story og Warm Cup of Cocao tæller som trinkets, og kan derfor vælges af din karkater ved karakterskabelsen og de tæller derfor ikke imod din magic item limit. Til gengæld er der en begrænsning på max 1 award per karakter.

Må jeg stadig ændre alt andet end navnet på min karakter?
Ja og mere til. Begrænsningen på navneskiftet er ophævet! Dine sæson 10 karakterer må altså skifte alt fra undertøj til navn inden den rammer level 5. Gogogo!

Er det ikke lidt dumt det hele?
Det kan man mene, og det er ok. Husk dog på een vigtig ting: Det er ikke reglerne der gør spillet, det er menneskerne, og vi er de samme!