Indledning

Først og fremmest, velkommen til Roll20 og en fantastisk verden med uanede muligheder for at spille bl.a. Dungeon & Dragons. Roll20 er et såkaldt ‘Virtual Table Top’ miljø, hvorfor systemet som helhed kan bruges til mange andre former for spil, f.eks. Pathfinder, Warhammer Fantasy eller 40.000, eller bare andre brætspil, der er baseret på tern eller hexagoner.

BEMÆRK:

I denne artikel vil jeg dog fokusere på det mest nødvendige i ALDK kontekst, nemlig oprettelsen af din karakter som spiller på Roll20. Siden artiklens tilblivelse, har Roll20 tilføjet en “CharacterMancer”, der skulle gøre det lettere at oprette sin karakter hos dem. Det et dog en forudsætning at du betaler små $50 for deres elektronisk udgave af Players Handbook før CharacterManceren virker godt, så tryk på knappen “Opt Out” når du laver en ny karakter, så kan du følge anvisningen hér 🙂

Forudsætningen er enkel: Alt du skal bruge er en gratis konto på Roll20, og så en AL legal karakter som du kan spille med.

Jep, det er det hele.

I følgende tekst angiver symbolet ⇒ en handling du skal udføre.

Opret tomt karakter-blad

⇒ Før du går igang med noget som helst på Roll20, vil jeg anbefale dig at oprette et nyt spil via menuen “Create New Game”. Kald spillet “Karakterer” og vælg så “D&D 5E by Roll20” i ‘Optional: Choose a Character Sheet’ menuen. Rul nu ned i bunden af skærmen og tryk på knappen “I’m Ready. Create Game!”

Vent! Hvad var det med ‘Character Sheetet’?
Roll20 er som sagt et værktøj, der kan bruges til mange forskellige spil. Ved at vælge præcis “5th Edition (OGL by Roll20)” som character sheet, udstyres du med præcis det karakter-blad, som bedst understøtter de indbyggede funktioner i Roll20.

Min anbefaling er at lægge blødt ud med dét, Roll20 selv anbefaler, og så lege dig frem senere og finde de værktøjer, der passer dig bedst.
Nu har du et spil, hvori du kan opbevare alle dine karakterer. Dette er smart, fordi du så kun har ét eneste sted, hvor du skal vedligeholde dine karakter-blade. For at spille med karakteren skal du blot importere den til Character Vault’en og derfra videre til spillet du skal spille med i. Mere om Character Vault’en i slutningen af artiklen.

⇒ Start nu dit “spil” ved at trykke på “Launch Game”.

Du starter nu din spil-session op. Bare rolig, du skal ikke spille noget, men vi bruger et spil til at opbevare alle dine Roll20-karakterer i.

Jeg vil ikke gå meget i dybden med bruger-interfacet på Roll20, men istedet blot fokusere på præcis dé handlinger, der ligger i at oprette en spilbar karakter.

Næste trin er nu at oprette et tomt karakter-blad.

I toolbar’en, ude til højre, vælger du ikonet der ligner en sammenlagt avis (nr 5 fra højre). Her ligger alle dokumenter, du skal bruge til dit spil og altså også karakter-blade.

⇒ For at tilføje et tomt karakter-blad, trykker du nu på knappen “+ Add” og vælger ‘Character’.

I mit eksempel vil jeg oprette en level 1 Human Bard ved navn Lawrence Darcie. Karakteren er oprettet på DnDBeyond, men kunne sagtens stamme fra de gratis basisregler eller fra Players Handbook, evt +1, som AL foreskriver. Kilden er ligegyldig, sålænge den er AL gyldig 🙂 Note: Hvis han virker helt off og ubalanceret er det fordi han er automatisk genereret på DnDBeyond. Der er altså ingen garanti for at han er specielt godt eller taktisk udtænkt 😉

⇒ I formularen for “New Character” starter jeg med at udskifte det automatisk genererede navn (på billedet er det Awe Oeglafi) med min karakters, Lawrence Darcie.

⇒ Derefter vælger jeg i feltet “In Player’s Journals” og i “Can Be Edited & Controlled By” mig selv. Dette har ingen betydning for dig i dette karakter-spil, men i Roll20 generelt kan du styre hvilke spillere der kan se og styre/redigere hvilke dokumenter – handouts, karakter-blade, etc – fra spillet.

Endelig kan du uploade en avatar.

Hvad med spiller-token? Hvordan laver jeg dét?

Det ligger udenfor denne artikel at gå i dybden med hvordan du laver tokens til Roll20. En hurtig google-søgning kan finde dig et fint token, og ellers kan du være sikker på at en venlig, erfaren Roll20 spiller vil lave dig et token i løbet af ingen tid.

Hvis du har lyst, kan du udfylde “Bio” feltet med en biografi om karakteren. Det er også en god idé at lade “Bio” feltet indeholde f.eks. dit navn og evt links til hhv karakter-bladet på DnDBeyond.com samt karakterens log-sheet på AdventurersLeagueLog.com.

Nu har du dit grundlæggende, tomme karakter-blad.

Detaljer, detaljer, detaljer.

I Roll20-interfacet finder du nu i træ-strukturen til højre en folder, der hedder “Characters” og een der hedder “Handouts”. Dit nye, blanke karakter-blad ligger nok i folderen “Characters”, men er under alle omstændigheder gemt under dét navn, du gav din karakter.

Roll20 quirkyness nr. 1!
Det her er een af de mest mærkelige og ani-intuitive funktioner i Roll20, hvis du spørger mig. Hvis du vil redigere dit karakter-blad, skal du klikke på karakterens navn i træ-strukturen til højre og så ikke trykke på knappen “Edit” i vinduet, der åbner. I stedet skal du trykke på fanebladet “Character Sheet” og straks er du klar til at redigere dit karakter-blad. Trykker du på knappen “Edit” redigerer du istedet “grundegenskaberne” for dokumentet, der også indeholder dit karakter-blad (de informationer, du først indtastede).

⇒ For at få adgang til dit karakter-blad, skal du som sagt klikke på karakterens navn i træ-strukturen til højre, og derefter trykke på fanebladet “Character Sheet”. Nu er klar til at hælde data i!

⇒ Indtast basis-informationerne som Class, Level og Race.

De er – som på det fysiske karakter-blad – placeret aller øverst. Udfyld også Alignment og Background.

⇒ Dernæst karakterens Attributes. Dem fylder du ud med oplysningerne fra dit kildemateriale. Tryk på det lille tal i cirklen for at redigere tallet. Modify’eren er det store tal der står ovenover den faktisk attribut-værdi.

Bemærk, at felter som Passive Perception, Proficiency Bonus og Saving Throws og andre skills’ bonusser er blevet præudfyldt. Ligeledes er din basis-Armor Class også sat. Bare rolig, den retter vi, når vi putter udstyr på din karakter.

⇒ Kryds nu de skills af, der gør sig gældende for din karakter. Udfyld også feltet med “Speed”

⇒ Put nu tal i felterne Hit Point – både Current og Maximum – og indsæt dine Personality Traits, Ideals, Bonds og Flaws.

Nu er du igennem det letteste 😉

Manuelt eller automat-gear?

Lad os kigge lidt på det udstyr, din karakter skal have.

⇒ Uden at lukke dit karakter-blad ned, skal du nu vælge ikon nr. 4 fra venstre i toolbar’en øverst ude til højre – den sorte, runde cirkel med det hvide bogstav “i” indeni.

Her gemmer Roll20 på det kildemateriale, du har adgang til, enten de gratis Basic Rules (for D&D 5e) eller de tilkøb som du har fået adgang til via deres “Marketplace”. Det betyder, at skaber du din karakter ved hjælpe af Players Handbook og Xanathar’s Guide to Everything, så har du uden tvivl brugt enten en subklasse, en race, noget udstyr eller magiske formularer, der ikke er en del af det frit tilgængelige materiale i SRD’en der udgør Basic Rules.

SRD? Sørens Røde Drage? Sådan Ruller Drows?

SRD’en – eller System Reference Documentaton – er en basis-udgave af D&D 5th Edition reglerne, som Wizards of the Coast stiller gratis til rådighed for alle, der ønsker at skabe produkter på baggrund af Dungeons & Dragons.

Det er altså en mindre del af hele det kildemateriale, der ellers er til rådighed når man har købt bøgerne derhjemme, man kunne kalde det en Players Handbook Light.

Ønsker du den lette løsning, hvor du uden problemer kan trække magiske formularer, magiske våben og udstyr ind fra kompendiet til dit karakter-blad, så står det dig frit for at (gen-)investere i Roll20’s digitale modstykker til de bøger, der tynger din bogreol.

Betragt dette som et ufravigeligt faktum. Prismodel, retfærdighed i at skulle betale to gange, etc er emner, der er flittigt diskuteret, og der er ikke udsyn til at de ændrer på hverken modellen eller prisen, heller ikke selvom du brokker dig 😉

Heldigvis kan mindre også klare det, det koster bare lidt i ekstra tastetryk og museklik i stedet for penge 🙂 Et eksempel herpå gemmer sig længere nede under formularer, resten må følge i en senere artikel.

Med “i” ikonet valgt i toolbar’en, kan du nu browse igennem kompendiet og finde de formularer, det udstyr, de våben og hvad du ellers kan komme på du skal have på din karakter.

Lawrence har f.eks. en rapier.

⇒ I søgefeltet indtaster jeg ‘Rapier’ og efter et kort øjeblik får jeg alle Rapiers frem. ved at klikke på dem, kan jeg læse om deres egenskaber.

Bemærk: Roll20 finder alle forekomster af ordet Rapier, så vær opmærksom på at det er Rapier’en under Items du nu trækker over på karakterbladet.

⇒ Overfør rapier’en ved at trække den fra kompendiet over på karakter-bladet.

Nu optræder rapier’en ikke alene på min udstyrsliste nederst i midten, men jeg har også fået den tilføjet på min våbenliste, med alle relevante attributter (To Hit og damage). Den er altså klar til brug.


⇒ Jeg tilføjer Lawrences lædervest og dagger også. Igen søger jeg altså på ‘leather’ og trækker Leather Armor over på karakter-bladet, derefter søger jeg på ‘Dagger’ og trækker Dagger over på karakter-bladet, igen kommer begge fra Items kategorien.

Nu er min Armor Class blevet sat een op – takket være Leather Armor’en – og min dagger er blevet tilføjet som et våben jeg kan angribe med.

For helheden skyld, kan jeg altså nu fremsøge de fleste ting jeg har på min udstyrsliste, så mit Roll20 karakter-blad bliver så komplet som muligt.

Nu tager karakteren form og han er faktisk mere eller mindre klar til brug. Da han er bard, har han dog nogle magiske formularer vi skal have tilføjet.

⇒ Inde på karakter-bladet trykker du på knappen “Spells”.

For barden her kan jeg se, at han bruger Charisma, hans Spell Save DC er 13 og han har +5 på spell attacks. Jeg kan også se at han har 2 level 1 spell slots. På samme måde som med udstyr, kan vi fremsøge de forskellige spells i kompendiet og trække dem over på formular-listen på karakter-bladet.

Jeg har på min formular-liste 6 formularer, hvoraf de 5 er en del af SRD’en. Det vil sige, jeg er overladt til mig selv for at få min sidste formular – Blade Ward – over på formular-skemaet.

⇒ For at tilføje cantrippen Blade Ward klikker jeg på det lille “+” der gemmer sig i bunden af de øvrige Cantrips på listen.

Nu åbner der sig en indtastningsmulighed med mange valgmuligheder. Men frygt ikke, det er rimeligt ligetil.

⇒ Name giver sig selv, i dette tilfælde er det Blade Ward. Blade Ward hører til skolen Abjuration, så det vælger jeg i School. Den er ikke et ritual, så jeg undlader at sætte kryds heri.

⇒ Casting Time for Blade Ward er 1 action, så det skriver jeg ind. Range er Self og der er ikke noget target.

⇒ Blade Ward kræver Verbale og Somatiske komponenter, så jeg sætter kryds i V og S under Components. Stilles der krav om f.eks. værdigenstande eller lignende, skriver jeg det ind i indtastningsfeltet under afkrydsningsboksene.

⇒ Blade Ward har en Duration på 1 Round, så det fører jeg ind. Da Blade Ward ikke er en angrebsformular, vælger jeg at Output skal være Spellcard, og jeg sætter spell-beskrivelsen ind i Description-feltet.

⇒ Endelig trykker jeg på tandhjulet udfor Blade Ward navnet, og formularen folder sig sammen og den er nu klar til brug i spil.

Værs’go! Nu har du en karakter i Roll20 der er klar til at spille med ved bordet hos en DM!

Hvordan får jeg min karakter over i DM’ens spil?

Dette stiller ét klokkeklart krav til DM’en: Han skal aktivere import af karakterer fra Character Vault’en i spillet du skal deltage i – men for at han kan dét, skal han være betalende medlem hos Roll20. Det afholder jer ikke fra at spille uden at betale, men i skal være opmærksomme på, at i så skal ind i spillet og oprette jeres karakterer hver gang i vil spille idét import ikke er muligt for gratis-DMs.

Er din DM betalende medlem, så du har ingen problemer med at få din nyligt skabte karakter over i hans spil, hvis han har slået import til.

⇒ Først skal du gå ud af dit “Karakter” spil. Det gør du på tandhjulet i toolbar’en oppe til højre, for derefter at klikke på knappen “Exit Game”.

Den side du kommer ud af spillet på, indeholder en fin menu, hvor du bl.a. kan finde menu-punktet “Tools”.

⇒ Inde under Tools vælger du “Character Vault” (hold musen over Tools, ikke klikke på ordet), hvorefter du kan se eventuelle karakterer du allerede har gemt i Vault’en. Vault’en er dét sted, hvorfra du kan importere karakterer til de spil du skal spille. Du kan altså ikke lave en direkte spil-til-spil udveksling af karakterer. De skal over Character Vaulten.

⇒ For at eksportere din karakter til Vault’en skal du klikke på “+ Import Existing Character”, vælge spillet du vil importere fra (“Karakterer”) og derefter den karakter, du vil importere ind i Character Vault’en. Derefter trykker du på “Import Character”.

OBS:

Vær opmærksom på, at den karakter, du har eksporteret til Character Vault’en, blot er et “snapshot” – et øjebliksbillede – af karakteren fra dit Character spil. Når du ændrer noget på karakteren i dit Character spil – f.eks. level’er op, ændrer equipment eller lærer nye spells, så skal du eksportere karakteren til Character Vaul’ten een gang til. Det kan være en god idé at slette karakteren i Character Vault’en først, inden du eksporterer en ny version af dem.

Men nu skulle du altså kunne se din karakter inde i Character Vault’en.

⇒ Når du har modtaget URL’en til det spil du skal deltage i, klikker du først ind på linket. På den måde ved Roll20 at du er inviteret til at spille med, så du kan lægge din karakter op.

⇒ Herefter går du tilbage i Character Vault’en (“Tools”->”Character Vault”) og trykker på den lille blå “Export to game”-knap udfor den karakter du vil spille med. Derefter vælger du hvilket spil du vil spille med karakteren i via dropdown listen og endelig trykker du på “Export to game”.

Når du nu launch’er spillet igen, skulle din karakter gerne være klar til brug inde i spillet. Hvis du ikke kan se eller redigere din karakter inde i spillet, skal du lige bede DM’en om at give dig adgang til din karakter.

God fornøjelse med at spille på Roll20. Der er stadig masser af funktioner at dykke ned på Roll20, men det må overlades til en anden artikel.